Povești pentru cei mai mici iubitori ai păsărilor
Povești înaripate pentru copii
Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită în fiecare an pe 1 aprilie. Vă propunem câteva povești pentru copii de diferite vârste.
PETUNIA de Roger Duvoisin (Editura Portocala Albastră, 4-8 ani)
Petunia este o gâscă, mai fără minte (deh, ca toate gâștele). Lucrurile se schimbă însă când Petunia găsește în iarbă o carte. Pentru că, nu-i așa, cărțile te fac deștept. Cu obiectul prețios sub aripă, Petunia devine brusc „atotștiutoare” și începe să împartă cu generozitate sfaturi animalelor din ogradă. Din nefericire, nu-i de ajuns să „AI” o carte ca să ai și parte. Animalele află asta pe pielea lor atunci când preaînvățata Petunia le spune despre niște artificii că sunt... acadele. Cu penele pârlite, vie și (doar puțin) vătămată, Petunia descoperă, la modul dureros, că interiorul cărții este mai important decât exteriorul ei și că, pentru a deveni mai deștept, ar trebui să-i citești și conținutul.
Scrisă și ilustrată de Roger Duvoisin, autor american de literatură pentru copii, Petunia devine o lecție despre autenticitate și impostură, despre aparență și esență. O lecție importantă, livrată în propoziții simple și cu mult umor.
Cred că pățania Petuniei pune mintea copiilor la lucru. Există ceva mai mult decât o simplă pledoarie pentru carte și cunoaștere. Miezul „tare” al poveștii ne arată că nu-i suficient să ai o bibliotecă în casă ca să te numești intelectual, nu-i de ajuns să te înconjori de obiecte scumpe ca să te numești lider. Îmmm, ce se mai potrivește vremurilor noastre! O găsiți aici.
CARTEA CU APOLODOR de Gellu Naum/Dan Ungureanu (Editura Arthur, 5-10 ani)
O cartea care a străbătut și a încântat generații de cititori. Dacă este încă cineva care nu îl știe pe Apolodor, e musai să facă un drum la bibliotecă sau la librărie ca să îl cunoască. Pe scurt, este un pinguin care locuiește la un circ din Târgul Moșilor, aici, la noi, în București, dar care moare de dorul fraților lui din Labrador.
Încurajat de cămila Suzi, eroul nostru pornește în căutarea fraților pierduți, iar drumul îl poartă de la Capul Nord în Mozambic, din Tunisia până în Statele Unite ale Americii și, mai departe, prin Uruguay, pe râul Mississippi și în St Louis. În călătoria lui, Apolodor întâlnește personaje bune, dar și tâlhari, trece prin aventuri nemaivăzute și învață o grămadă de lucruri. Iar, la final, cum îi șade bine unui adevărat Odiseu, pinguinul nostru se întoarce acasă, la prietenii lui de la circul din Târgul Moșilor.
Deși legenda spune că Gellu Naum nu și-a prea iubit cărțile cu Apolodor, totuși versurile lui minunate, pline de umor și ironie, au ajuns la sufletul și pe buzele copiilor, au stat la baza unor piese de teatru, s-au strecurat în concertele Adei Milea. O găsiți aici.
DESCOPERIM CU APOLODOR, ÎN DELTĂ, PĂSĂRILE-N ZBOR de Florin Bican/Dan Ungureanu (Editura Arthur, 7-10 ani)
Povesteam cum Apolodor a inspirat și alți artiști. Unul dintre ei este scriitorul Florin Bican, care a preluat personajul lui Gellu Naum și l-a trimis mai departe, în alte aventuri. Pe Lună, în lumea furnicilor, pe crestele Carpaților și în Delta Dunării. Nu cred că era cineva mai potrivit pentru această încercare decât Florin Bican, un poet care stăpânește la perfecție registrele de umor și ironie, atât de pe placul copiilor.
Cartea în care Apolodor ajunge în Deltă ne demonstrează încă o dată că povestea, în versuri sau în proză, poate fi un vehicul minunat pentru a transmite informații diverse. Că definițiile, dacă sunt în versuri și au umor, pot fi mai ușor de reținut și mai greu de uitat. Că poți afla lucruri interesante despre pelican, cormoran, egretă, lopătar și pescăraș albastru într-o manieră ludică. Și că, amuzându-se, cititorul nu va mai uita niciodată ce înseamnă o specie, o pasăre migratoare, sedentară sau de pasaj, anvergura aripilor sau ce este un ornitolog: Căci: „Ornitologii sunt, se știe, experți în ornitologie-știința care ne explică ce-i pasărea la o adică.”
Nu v-am spus că e simpatic și ușor. Cartea o găsiți aici.
AVENTURILE LUI ZBURLICI de Mircea Micu/ Sandu Florea/Theodora Florea (Editura Arthur, 7-10 ani)
O carte de benzi desenate care îi va captiva și pe cei mai îndărătnici dintre cititori. Scrise în versuri cu rimă, de către scriitorul Mircea Micu, ilustrate de Sandu Florea, unul dintre cei mai înzestrați autori de bandă desenată români, și colorate de Theodora Florea, benzile desenate au apărut pentru prima dată în revista „Luceafărul copiilor”, la începutul anilor ‘80.
Neatinse, din fericire, de propaganda comunistă, benzile desenate cu aventurile lui Zburlici și-au păstrat prospețimea și au fost retipărite recent de către Editura Arthur în colecția miniGrafic.
Cititorii de azi au, iată, la rândul lor ocazia să-l urmărească pe puiul de vrabie Zburlici în toate aventurile, din cuibul părintesc la conservator, de pe litoral până în țara piticilor sau la școală. Vor sta cu sufletul la gură când motanul Miorlăici va da târcoale copacului în jurul căruia ia Zburlici lecții de zbor și vor râde în hohote când vor citi cum se sustrage puiul de vrabie de la orele de canto. Mulți dintre cititori se vor regăsi în situațiile prin care trec Zburlici și amicul său, puiul de cuc, „cam nătăfleț și hăbăuc”, și vor fi uimiți de ingeniozitatea cu care aceștia vor rezolva problemele cu care se confruntă.
„Aventurile lui Zburlici” este o gură de aer proaspăt și o carte obligatorie pentru iubitorii de benzi desenate. O găsiți aici.
GĂINUȘA CARE VOIA SĂ ZBOARE de Sun-Mi Hwang (Editura Arthur, 12-14 ani)
O fabulă modernă. O alegorie minunată și un bestseller național, cu peste două milioane de exemplare vândute în Coreea de Sud.
Scrisă simplu și cu delicatețe de filigran, povestea găinușei Muguraș emoționează
atât prin stil cât și prin temele importante pe care le abordează: prețul libertății, sacrificiul de sine, urmărirea visului atunci când toate sunt împotriva ta, maternitatea, rolul pe care societatea îl impune mamelor, iubirea părintească, adopția, discriminarea.
Găinușa Muguraș trăiește într-o cușcă de la fermă și este obligată să facă ouă pentru oameni. Dar nici măcar un ou din cele pe care le face nu poartă în el un pui, iar viața din spatele gratiilor este searbădă și monotonă. Dincolo de cușcă însă, alte găini sunt libere, crescute doar pentru frumusețea lor, sunt înconjurate de cocoși, se plimbă în voie și au puișori. Și rațele sunt libere să meargă să se bălăcească la râu, iar dulăul asigură paza ogrăzii.
Sătulă de atâta nedreptate și obsedată de visul de a deveni mamă, Muguraș refuză să mai facă ouă, iar asta îl face pe fermier să o arunce la lada de gunoi. Pe jumătate moartă, Muguraș este salvată de Hoinar, un rățoi sălbatic și reușește să scape și de Nevăstuică, dușmanul care o va urmări până la finalul cărții.
Libertatea câștigată cu greu vine cu un preț, lipsa de siguranță. Dar vine și cu lucruri bune. Muguraș își împlinește visul de a deveni mamă, chiar dacă nu pe căile la care se gândise inițial, ci printr-un ou de rață găsit din întâmplare. Doar că visul împlinit nu îi face lui Muguraș viața mai simplă. Ea nu este acceptată înapoi în ogradă nici de rațe nici de găini.
„Găinușa care voia să zboare” nu este o poveste roză, legată cu fundă de catifea. Are părți triste, unele care pot înspăimânta firile mai sensibile. Este însă o carte care aruncă pe masă teme importante, o carte care le vorbește copiilor despre libertate și despre curajul de a fi diferiți. O găsiți aici.
ALFABETUL CĂLĂTOR de Mihaela Michailov/Oana Ispir (Editura frACTalia, 4-8 ani)
O carte plină de povești. Toate din perspectiva unui porumbel. Nu v-ați dorit niciodată să vedeți lumea prin ochii unei păsări? Oare la ce se uită, oare cum ne vede, oare ce gândește despre noi? Sincer, la ultima întrebare nu mi-aș dori să aflu răspunsul.
Scrisă sub forma unui alfabet narativ, fiecare literă vine cu o poveste. Și fiecare poveste poartă în ea o lecție sau o temă de gândire. Despre sărăcie, despre bogăție, despre familie, despre ajutorul reciproc și grija pe care ar trebui să o avem unii pentru alții.
Deși temele sunt serioase, poveștile sunt scrise „pe limba copiilor” și sunt sprijinite de ilustrațiile minunate ale Oanei Ispir. Împreună, textul și ilustrațiile se transformă într-o fereastră pe care copilul este invitat să privească cu mai multă atenție lumea din jur și să înconjoare cu grijă lucrurile și ființele mici, mai puțin spectaculoase, lipsite de importanță sau efemere. Găsiți cartea aici.
Vezi aici cărți care celebrează copacii și pădurea, potrivite pentru lectură acasă sau în clasă.