Celebrăm Ziua Internațională a Pădurilor
Povești pentru micii iubitori ai naturii
Ziua Internațională a Pădurilor este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie. Ocazia perfectă pentru a aduce în case și în școli cărți care celebrează frumusețea naturii. Vă propunem câteva povești pentru copii de diferite vârste.
AUZI CUM VORBESC COPACII? (vârsta 6-100 ani, editura Publica)
O carte în format mare, ilustrată, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor care iubesc natura, pădurile și copacii. După ce a scris „Viața secretă a copacilor”, devenită bestseller internațional, Peter Wohlleben revine și cu o variantă pentru copii. Pe lângă informațiile științifice despre lumea copacilor, cartea oferă și ghicitori, curiozități, sugestii de experimente și jocuri pe care copiii le pot face singuri sau alături de adulți.
„Auzi cum vorbesc copacii?” le va dezvălui cititorilor că arborii seamănă cu oamenii în multe privințe: respiră, au picioare care se numesc rădăcini, unii chiar se deplasează, comunică între ei, cu alte plante și animalele, au familii de care au grijă. Cine ar fi crezut că există copaci curajoși și copaci chibzuiți? Sau că un copac se folosește de animale sau gâze pentru a scăpa de musafirii nepoftiți?
ARBORII (vârsta 6-10 ani, editura Frontiera)
O bijuterie de carte, editată într-un format gigantic, „Arborii” poate deveni cea mai frumoasă jucărie. În ea copiii nu vor descoperi informații seci despre copaci, ci planșe mari și colorate, ilustrații detaliate, în care se vor scufunda fascinați, descoperind zeci de lucruri uluitoare:
care sunt cei mai înalți copacii din lume și care sunt cei mai bătrâni,
cum putem citi în inelele unui trunchi pasaje din istoria omenirii,
care sunt uneltele unui tăietor de lemne
cum lemnul a fost folosit de-a lungul timpului pentru construcții și invenții, de la corabia lui Noe la calul troian, de la roată până la primele aparate de zburat.
Nu sunt uitate nici instrumentele muzicale realizate din lemn, arborii genealogici, arborii legendari și cei fantastici.
ATINGE COPACUL FERMECAT (2-5 ani, editura Gama)
Pentru cei mai mici cititori, o carte interactivă despre succesiunea anotimpurile și despre schimbările prin care trec copacii. Ce bucurie mai mare pentru un copil mic decât să fie artizanul schimbărilor prin care trece un copac de-a lungul unui an?
Cititorul este îndemnat să atingă cartea, să o mângâie, să o zguduie, să sufle deasupra paginii și chiar să o sărute. Fiecare acțiune are o consecință. Copacul maro și simplu de pe prima pagină capătă frunze, apoi boboci, înflorește, face mere, își pierde frunzele și se acoperă de zăpadă. Povestea trece într-un ritm natural prin cele patru anotimpuri. Iar, la sfârșit, se întoarce la primăvară, încheindu-se cu apariția unui cuib de păsări și a unor frunze noi și strălucitoare: „Începe din nou”.
Cartea oferă într-un fel experiența pe care un copil o poate avea cu tabletele, dovedind că, iată, și interacțiunea cu o carte se poate dovedi la fel distractivă și satisfăcătoare. Doar că în acest caz imaginația copilului este cea care pune lucrurile în mișcare, iar nu un cod sursă.
„Atinge copacul fermecat” poate deveni prima treaptă către alte cărți.
SERIA COPACUL CU 13 ETAJE (8-12 ani, editura Arthur)
Totul a început cu „Copacul cu 13 etaje”, dar, sub elanul de nestăvilit al autorilor, căsuța din copac s-a tot mărit cu câte 13 etaje la fiecare carte . Seria a ajuns, în România, la volumul al patrulea și la 52 de etaje. Și va continua tot așa până la volumul al treisprezecelea, când căsuța va număra 169 de etaje.
Romane grafice, în stilul Marele Nate sau Jurnalul unui puști, cărțile celor doi autori australieni sunt menite să fie citite cu ușurință și să aducă zâmbetul pe buze. Vor fi cu siguranță pe placul copiilor. Nu știu însă dacă și pe cel al părinților și al profesorilor ☺. Căci uneori pedala umorului apasă în zone periculoase lingvistic și comportamental, care știm bine că pot ofensa adulții excesiv de apretați.
Dar, dacă lăsăm spaimele la o parte și ne cățărăm în copac, o să descoperim o lume minunată în care doi prieteni buni, Andy și Terry, se distrează și trec prin fel de fel de întâmplări. Pe măsură ce seria progresează, casa din copac se extinde și capătă alte și alte etaje: un cinema, o cameră fără gravitație, o grădina zoologică cu dinozauri, un vulcan cu prăjire de bezele, o fântână de limonadă, un pulverizator de legume, o academie de melci ninja, o catapultă gigantică, un laborator secret subteran.
Aș paria că mai ales băieții se vor bucura de seria copacului cu Xșpe etaje. Poate fi însă o carte grozavă și pentru copiii care nu iubesc cititul sau care consideră această îndeletnicire plictisitoare.
COPACUL (7-10 ani, editura Pandora M)
O carte în care Copacul trece prin istorie. Istoria oamenilor, dar și propria istorie. Plantat pe 17 noiembrie 1558, chiar în ziua încoronării Reginei Elisabeth I a Marii Britanii, de către un băiețel pe nume Thomas, copacul nostru străbate tăcut și nemișcat vremuri de pace și de război, asistă la schimbarea vremurilor și a mentalităților, suferă și se bucură, se împrietenește cu oameni, este rănit, dar cunoaște și iubirea.
Este o carte care acoperă aproape 400 de ani de istorie a Marii Britanii și este de remarcat minuțiozitatea cu care această scriitoare tânără (Ana Dragomir avea 14 ani la publicarea acestei cărți) s-a documentat.
Cititorii vor afla despre obiceiurile de la curtea Angliei, despre statutul femeii, despre atrocitățile din cele două războaie mondiale, dar și despre Bertha Benz, prima femeie automobilistă din lume. Scrisă la persoana I, de fiecare dată din perspectiva altui personaj, cartea nu se sfiește să exprime apăsat opinii și sentimente: condamnarea războiului, aprecierea prieteniei, dragostea față de natură, susținerea drepturilor femeilor.
Lăudabil este și faptul că 10 la sută din valoarea drepturilor de autor merg către Tășuleasa Social pentru programele de plantare și împădurire.
STEJARUL PITIC, CEL MAI BUN TĂTIC (5-9 ani, editura Univers)
Reeditată de curând la Editura Univers, cartea este o antologie de cinci povești. Cea care dă titlul volumului este povestea unui stejar trist și nefericit de la marginea unei păduri, care nu a reușit să crească înalt precum frații săi. Rămas singur, Stejărel, eroul nostru, a înlemnit de durere și a devenit morocănos și arțăgos. Doar păianjenul Tricotici a reușit să se atașeze de el și să își țeasă pânza .
Lucrurile se schimbă însă atunci când o veveriță, hăituită de vânători, își abandonează puiul în scorbura stejarului. Vrând-nevrând, Stejărel este nevoit să devină tată, să o îngrijească și să o ocrotească pe veverița Bruni, iar, în final, să învețe din nou să iubească.
O poveste sensibilă din lumea pădurii despre ce înseamnă să fii tată și despre cum speranța se poate naște chiar și atunci când credem că nimic nu mai poate fi schimbat.