Pe 30 iulie sărbătorim Ziua Internațională a Prieteniei! Pentru noi, la De Basm, este prilejul perfect pentru a vă face cunoscute câteva poveşti pe această temă care ne plac foarte mult.
Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jaques Papier de Michelle Cuevas (Ed. Arthur, 10+)
O poveste înduioșătoare, plină de umor şi candoare, în care se va regăsi orice copil (sau, de ce nu?, adult) care a avut măcar o dată-n viață un prieten imaginar. Pentru că uneori, aceștia sunt singurii care te pot înțelege ,,de-adevăratelea”. De data aceasta, povestea este spusă chiar din perspectiva acestui prieten imaginar. Jaques Papier are revelația condiției sale și pornește într-o serie de aventuri, vizitând mai mulți copii care-l modelează conform dorințelor și așteptărilor lor, până când se reunește cu Fleur, fetița alături de care trăieşte cea mai frumoasă și caldă prietenie.
Lui Michelle Cuevas îi place să-și construiască poveștile în jurul căutării de sine a personajelor, fie ele animale, imaginare sau… găuri negre, iar Jaques Papier, pe care n-ai cum să nu-l îndrăgești, caută și el același lucru: să se găsească pe sine.
Beatryce și profeția de Kate DiCamillo, ilustrații de Sophie Blackall (Ed. Arthur, 10+)
Multe dintre cărțile semnate de Kate DiCamillo vorbesc despre puterea vindecătoare a prieteniei, a deschiderii către ,,celălalt”, iar aceasta nu face excepție. Povestea ne poartă pe urmele unui personaj principal feminin cu un destin atipic pentru perioada medievală în care este situată acțiunea. Drumul maturizării într-o lume aspră nu poate fi parcurs fără prieteni de nădejde: ciudata capră Answelica și călugărul Erik, cel capabil să vadă binele și frumosul din lume. Alături de ei, Beatryce se transformă dintr-o fată amnezică și speriată într-o adevărată eroină.
Recomand această carte și pentru farmecul scriiturii, de o simplitate curățată de orice zorzoane stilistice: propoziții extrem de scurte, esențializate până la un singur cuvânt, și un anume fel de-a vedea frumusețea în detalii aparent banale.
Crocodilul Ghena și prietenii săi de Eduard Uspenski, ilustrații de Ivan Kraveț (Ed. Frontiera, 7+)
O bijuterie a literaturii pentru copii, publicată pentru prima dată în 1966 și apărută recent într-o nouă traducere în limba română, cu ilustrații contemporane. Crocodilul Ghena, fetița Galia și ciudatul animăluț Ceburașka se hotărăsc să-și extindă trio-ul, construind o Casă a Prieteniei în care oricine se simte singur își poate găsi un amic. Peripeția construirii acestei case e presărată cu umor din belșug, adesea în zona absurdului, atât de gustat de copii, iar dialogurile sunt vii și savuroase. Cei trei întâlnesc tot felul de personaje neobișnuite, precum un băiețel care căuta un prieten cu mai multe note de 4 decât el, o bătrânică pe nume Joben, pusă numai pe rele, o maimuțică cu nume de eroină de roman rusesc și mulți alții.
Desigur, pe parcursul poveștii, cu toții își vor găsi prietenul căutat, doar că în alt chip decât cel pe care și-l imaginaseră, dovedind că prietenia adevărată se construiește în timp.
Melcul și balena de Julia Donaldson, ilustrații de Axel Scheffler (Ed. Cartea Copiilor, 3-7 ani)
Julia Donaldson nu mai are nevoie de recomandare. Autoare prolifică, a scris peste 200 de cărți, cele mai celebre ilustrate de Axel Scheffler, traduse în zeci de limbi și vândute în milioane de exemplare.
Aceasta este povestea unei prietenii dintre o balenă cu cocoașă și un melc plăpând, dar aventuros și tare curios. Melcul vrea să descopere lumea, dar nu știe cum să se descurce cu oceanul din fața lui. Balena uriașă îl invită pe coadă și, în ciuda sfaturilor date de semenii săi de a nu părăsi malul stâncos, Melcul se avântă pe mare. Descoperă minunății în călătoria lor: corali și alge colorate, pești și moluște. Iar când Balena eșuează pe o plajă, Melcul se dovedește un prieten de nădejde și o ajută într-un fel foarte ingenios să se reîntoarcă în ocean.
Povestea Juliei Donaldson și-a găsit cea mai izbutită formă în limba română în versurile traduse de Florin Bican.
Bulgăraș de primăvară de Paul Stewart, ilustrații Chris Riddell (Ed. PandoraM, 3+)
Deși însăși natura complotează împotriva celor doi, nimic nu poate zdruncina prietenia dintre Arici și Iepuraș. Unul este animal de zi, altul este animal nocturn, unul hibernează, altul stă treaz iarna, unul are o vizuină sub pământ, iar altul un cuib din frunze la suprafață. Dar toate aceste lucruri, care ar cu ușurință ar putea ruina orice prietenie, devin pretexte pentru gesturi tandre și semne de afecțiune între cei doi. Iepurele îi păstrează Ariciului iarna într-un bulgăraș de zăpadă, ca să știe și el cum este. Chiar dacă nu știu când s-au născut, hotărăsc împreună că fiecare zi poate fi ziua de naștere și își fac cadouri, iar, când tristețea că nu se pot juca îi cuprinde, decid să se joace pe rupte la răsăritul și la apusul soarelui.
Scriitorul Paul Stewart şi ilustratorul Chris Riddell au creat două fermecătoare personaje ale pădurii, într‑o înduioşătoare poveste despre o prietenie plină de umor și gingășie. Cartea este prima dintr-o trilogie din care mai fac parte „Cadou de ziua ta” și „Dorința iepurașului”.
Oac și Tac de Amandine Bănescu (Ed. Portocala Albastră, 3-7 ani)
„Oac și Tac” este o bandă desenată destinată preșcolarilor, care aduce în prim-plan prietenia dintre două personaje neobișnuite: Oac, o broască energică și plină de viață, și Tac, un melc calm și gânditor. Împreună, ei se joacă și explorează lumea din jurul lor, înfruntând provocări și învățând despre diferențele dintre ei, dar și despre ce înseamnă să fii un prieten adevărat.
Cartea se remarcă prin ilustrațiile colorate și expresive, care captează atenția celor mici și le stimulează imaginația. Stilul grafic simplu și clar face ca povestea să fie ușor de urmărit și de înțeles, chiar și pentru copiii care nu au mai avut șansa de a citi benzi desenate.
Oferind o experiență nouă de citire, cartea îi ajută pe copii să-și dezvolte limbajul vizual, fiind totodată o introducere prietenoasă în lumea narațiunii grafice. Cartea are și un ghid pedagogic, care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul editurii.
Șoricelul Fursec și un prieten minunat de Simona Epure, ilustrații de Lavinia Trifan (Ed. Didactica Publishing House, 3+)
Șoricelul Fursec nu ,,mușcă din cașcaval’’, chiar dacă de meserie este brutar. Inimos și onest din fire, trudește de dimineață până seara pentru a contribui la binele colectivității în care s-a integrat. Doar că vine un moment când trebuie să admită că are nevoie de un ajutor… și asta-i destul de greu pentru șoricelul atât de muncitor!
Cartea, prima din seria în versuri a lui Fursec (completată de ,,Șoricelul Fursec și surpriza din grădină” și de ,,Șoricelul Fursec și o întâmplare neașteptată’’), ne arată că nu toți cei care sunt la prima vedere ,,aricioși’’ au intenții rele și că nu știi niciodată când îți bate la ușa brutăriei… un prieten minunat.
Ilustrațiile Laviniei Trifan te fac să-ți dorești să o iei la pas în căutarea micilor magazine de suflet. Așa că… la Fursec înainte!
Vâj-vâj prin călimară de Cristina Beatrice Preda, ilustrații de Karen Chemali, (Ed. Creator, 6+)
Piatră, hârtie, clanță?! Cine stă să mai aleagă, dacă le are pe toate trei la discreție, în paginile unei cărți?! Când dai buzna în călimara hârtiei mototolite a lui Motocel, s-ar putea să te trezești cu o clanță vorbăreață pe cap, cu care te împrietenești tam-nisam ca să salvezi primăvara albastră. Și nu îți mai dă mâna să faci debandadă, când greierii poeți de pe biciclete au rămas încâlciți în pânze albe, când Natura Albastră a fost închisă într-un clopot cu rotocoale de fum sau Lebăda Visării își varsă amarul prin cântece. Ce-i?! Nu ai fi zis că o hârtiuță mototolită are atâtea de dus, am dreptate?!
Dacă vei intra și tu în călimară, ai grijă să nu lași pete de cerneală. Hodoronc-Tronc este și pe urmele tale…
Cartea ,,Vâj-vâj prin călimară’’ vine cu două povești despre puterea prieteniei în a proteja natura, despre greșelile asumate care sunt pe jumătate iertate, despre lumea mică dintr-un vas în care viețuiesc ființe la fel de importante.
Fericirea este o vulpe de Evelina Daciute, ilustrații de Ausra Kiudulaite (Ed. Cartemma, 6+)
,,Ești responsabil de-a pururi pentru ceea ce îmblânzești’’, spune o altă vulpe celebră din literatura pentru copii. Tiparul este luat de acest duo din Lituania și transformat într-o poveste care uimește prin simplitatea ei, despre prietenia dintre un băiețel și o vulpe. Însă, Paul nu este un băiețel oarecare și nici vulpea care se dă în leagăn nu-i de ici, de colo. Copilașul care locuiește cu familia în cel mai înalt copac din oraș iubește să se ducă la brutărie pe drumul cel mai scurt și înapoi spre casă pe drumul cel mai lung. Mai adoră mirosul de pâine caldă, exersatul mersului cu ochii închiși. Și mai nou… vulpea pe care a întâlnit-o în parc, cea care l-a învățat să împartă chiftelele, dar și cât de ușor e să atingi fericirea dacă te urci într-un leagăn.
O carte despre prietenia care contrazice timpul și distanța, prietenia care, de focul dorului, ,,atunci când trebuie să fie în altă parte, se duce în altă parte.’’