Lista Luminiţei
Autorii recomandă Top 5 povești pe care le iubesc
În fiecare lună, câte un autor #debasm îți prezintă cinci dintre poveștile pentru copii preferate: cele pe care le-a iubit în copilărie, la care se întoarce mereu, care l-au influențat într-un fel sau descoperiri mai târzii, dar la fel de valoroase.
Luna aceasta, propunerile vin de la Luminița Corneanu, autoarea îndrăgitului volum pentru copii Cameleonul Cami pleacă în Tibet.
1. Danny, campionul lumii de Roald Dahl (8+ ani): Un roman de familie despre dragostea unui tată care-și crește singur băiatul. Lucrurile virează de la un punct încolo spre o aventură nebunească, cu suspans, poliție, urmăriri și împușcături, al cărei erou salvator este chiar micul Danny.
2. Fabuloasele ore ale lui Jacominus Gainsborough de Rebecca Dautremer (5+ ani): un album-cult al uneia dintre cele mai apreciate autoare de cărți pentru copii ale momentului, o poveste în care aventurile iepurelui Jacominus sunt o metaforă a condiției umane.
3. N.E.O. 1. Căderea soarelui de fier de Michel Bussi (13+): primul dintr-o serie de romane SF cu trimiteri istorice și o acțiune ce se petrece într-o lume post-apocaliptică, din care au scăpat doar bebelușii nenăscuți – iată de ce toate personajele noastre au 12 ani. Într-un scenariu inspirat parcă din Orașul și stelele a lui Arthur C. Clarke, copiii sunt împărțiți în două tabere care se suspectează continuu una pe cealaltă de cele mai rele intenții.
4. O vară cu Isidor de Veronica D. Niculescu (10+): povestea unui vultur de la zoo salvat de „închisoare” de o fetiță de 12 ani; un roman despre prietenie, libertate și iubire.
5. Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul de Adina Rosetti (4+): un album superb ilustrat de Cristiana Radu și o poveste care răspunde la întrebarea „De ce nu vine poimâine mai repede?”... și altor curiozități pe care le are orice copil.