15 mai este Ziua Internaţională a Familiei. A fost proclamată în 1993 de Adunărea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a recunoaşte rolul tot mai important pe care trebuie să îl aibă familia în lumea de astăzi. Pentru noi, la De Basm, sărbătoarea este prilejul perfect pentru a vă face cunoscute câteva poveşti pe această temă care ne plac foarte mult.
SORA LUI COLĂCEL de Lavinia Braniște, ilustrații de Diana Grigore (Editura Arthur, 10+ ani)
Când părinții lor se căsătoresc, Ruxi și Adela, două fetițe aflate la debutul vârstei dificile (10-11 ani), se trezesc dintr-o dată surori vitrege și trebuie să-și găsească locul în aceeași casă și una în viața celeilalte. Deși debutul relației lor e mai degrabă rece și rezervat, micile întâmplări prin care trec împreună pe parcursul unei veri le apropie puțin câte puțin și le ajută să se descurce cu toate sentimentele contradictorii provocate de schimbările din viața lor. Adela începe un jurnal de naturalist, cu observații și desene, în timp ce Ruxi are grijă de puiul de găină Colăcel despre care fabulează tot soiul de aventuri.
Lavinia Braniște, cunoscută în literatura pentru copii mai ales datorită seriei pline de umor ale aventurilor porcușorului Rostogol, abordează în acest mini-roman emoționant stilul care a consacrat-o și în literatura pentru adulți: sincer, minimalist, dublat în permanență de multă sensibilitate și empatie pentru lumea interioară a personajelor sale.
“Sora lui Colăcel” a fost cartea aleasă câștigătoare în cadrul celei de-a doua ediții „De la carte la film“/ “Book to Screen”, dintre douăsprezece propuneri finaliste, și urmează a fi ecranizată.
DE CE PLÂNGE MAMA? de Ion D. Sîrbu (Editura Arthur, 12+ ani)
Roman “pentru copii și părinți” apărut inițial în 1973 la Editura Scrisul Românesc și reeditat în 2023, “De ce plânge mama?” e o poveste emoționantă despre călătoria unor frați, Ligia și Radu, prin munți, în căutarea mamei refugiate la rude în urma neînțelegerilor cu tatăl alunecat în patima alcoolului. Cei doi copii parcurg acest traseu inițiatic cu candoare și curaj, trecând prin încercări de tot felul și întâlnind în drumul lor obstacole și mai ales ajutoare de nădejde, precum se întâmplă în basme.
Marele merit al cărții, în cheia de lectură a cititorului contemporan, mi se pare revizitarea unei lumi dispărute, cu tot cu personajele ei emblematice (pădurarul, baciul, mecanicul trenului forestier, baba care adună buruieni de leac, șoferul de camionetă). Atmosfera pașnică a cătunului de munte, sălbăticia ocrotitoare a naturii, trăirile și emoțiile celor doi frați, toate sunt descrise cu multă delicatețe, conducând povestea către un climax dramatic dizolvat într-un final de un optimism subtil.
Merită amintit și destinul autorului: fost ilegalist în tinerețe, apropiat al lui Blaga, apoi epurat și arestat de regimul comunist, pus sub interdicție de publicare, Ion D. Sîrbu și-a trăit restul vieții aproape anonim, reușind să publice antum doar câteva piese de teatru și două romane pentru copii și lăsând în urmă o bogată literatură de sertar, care astăzi începe să fie recuperată.
DACĂ E MIERCURI, E BUNICUL! de Emmanuel Bourdier, ilustrații de Laurent Simon (Editura Frontiera, 7+ ani)
În fiecare miercuri, micul Simon e nevoit să-și petreacă după-amiaza la bunici, unde se plictisește nespus, fără internet și alte distracții. Până când descoperă poveștile uimitoare ale bunicului său, de când era tânăr și avea parte de aventuri nemaivăzute. Pentru a-și face bunicul să povestească, e nevoie doar de un obiect care să-i stârnească imaginația, și iată cum cei doi se apropie, ușor-ușor, până când Simon de-abia așteaptă zilele de miercuri, ba începe chiar să se laude la colegii de școală cu “”viețile secrete” ale bunicului. Totul până într-o zi când descoperă fragilitatea acestei vârste, iar perspectiva de a pierde pe cineva drag îi aprinde și lui scânteia imaginației.
Cartea este paginată special pentru a fi parcursă cu ușurință de copii care tocmai au învățat să citească, iar joaca cu fonturile și ilustrațiile simpatice ale lui Laurent Simon completează de minune această poveste în care umorul și emoția se împletesc în dozele potrivite. Traducerea îi aparține poetei Svetlana Cârstean.
SERIA CU FAMILIA ȘORICEL de Kazuo Iwamura (Editura Cartea Copiilor, 2-7 ani)
Ce poate fi mai frumos decât o familie mare, cu părinți, bunici și copii? Vă spunem noi, o familie de șoricei. Mai exact paisprezece: tata, mama, bunicul și frații Brăduț, Codruț, Sânziana, Petruța, Mugur, Bujor, Merișor, Brândușa, Romanița și Ghiocel.
In cele opt volume publicate la Editura Cartea Copiilor, șoriceii trec prin diverse întâmplări amuzante. Fiecare dintre cei paisprezece are un rol în mecanismul familiei. Unii vin cu energia și entuziasmul, alții sunt înțelepți și au experiență. Fiecare este important. Și doar împreună pot reuși.
Fiecare volum prezintă un aspect din viața de zi cu zi: ritualurile de dimineață și de seară, jocurile în familie, excursiile prin pădure, munca pe care o fac împreună pentru a planta un dovleac, sărbătorile și joaca la săniuș.
Scrise și ilustrate de către graficianul japonez Kazuo Iwamura, cărțile îi vor fermeca pe micii cititori prin mulțimea detaliilor din desene și prin creionarea unui univers cald, luminos și plin de iubire al copilăriei și vieții de familie.
FAMILIA MEA ȘI ALTE ANIMALE de Gerald Durrell (Editura Youngart 14+ ani)
Prima carte din Trilogia Corfului, din care mai fac parte și ”Păsări, lighioane, rubedenii”(tradusă în română tot la Editura Arthur) și ”Grădina zeilor” (încă netradusă în română), ”Familia mea și alte animale” este o carte de memorii care urmărește aventurile pline de haz ale unei familii atipice în insula Corfu.
Avem o familie monoparentală engleză care, sătulă de ploaia și cețurile englezești, se hotărăște să se mute în insula Corfu. Este clar că ciocnirea civilizațională este cea mai bună premisă pentru un umor savuros. La asta se adaugă și iubirea mezinului familiei, Gerry, pentru animale de tot felul, care devin, rând pe rând, membri ai familiei, dar și inițiatorii unor dezastre care vor umple ochii cititorilor de lacrimi de râs.
Familia lui Durrell este la fel de amuzantă și excentrică precum animalele pe care le adoptă. Cine sunt ei? Larry, fratele cel mai mare, atât de umflat de importanță cu privire la talentele sale literare încât nu poate evita să se comporte ca un măgar infatuat; Leslie, englezul tipic, a cărui viață se învârte în jurul armelor și luptelor; Margo, ale cărei interese se concentrează exclusiv în jurul aspectului ei și al tinerilor care rătăcesc în sfera ei de atracție; Gerry, interesat doar să umple domiciliul cu diverse tipuri de animale și Mamă, obsedată de ierburi și gătit, care își iubește copiii necondiționat, cu toate excentricitățile lor. Și animalele: Quasimodo, porumbelul care mai târziu s-a dovedit femelă; Țestoasa Ahile care și-a întâlnit moartea tristă la fundul unei fântâni; contingentul de câini - Roger, Widdle, Puke și Dodo - mereu pregătiți pentru un pic de aventură; redutabilii „Magenpies” care fac ravagii cu eforturile literare ale lui Larry; Alecko, pescăruşul prost temperat care, insistă Larry, este un albatros.
Este o plăcere să citești cartea/cărțile lui Gerald Durrell. Acest memoir, când amuzant, când nostalgic, când necuviincios, este un adevărat medicament pentru orice nefericire.
FAMILIA MEA ȘI ALTE ANIMALE de Gerald Durrell (Editura Youngart, 14+ ani)
Prima carte din Trilogia Corfului, din care mai fac parte și „Păsări, lighioane, rubedenii”(tradusă în română tot la Editura Arthur) și „Grădina zeilor” (încă netradusă în română), „Familia mea și alte animale” este o carte de memorii care urmărește aventurile pline de haz ale unei familii atipice în insula Corfu.
Avem o familie monoparentală engleză care, sătulă de ploaia și cețurile englezești, se hotărăște să se mute în insula Corfu. Este clar că ciocnirea civilizațională este cea mai bună premisă pentru un umor savuros. La asta se adaugă și iubirea mezinului familiei, Gerry, pentru animale de tot felul, care devin, rând pe rând, membri ai familiei, dar și inițiatorii unor dezastre care vor umple ochii cititorilor de lacrimi de râs.
Familia lui Durrell este la fel de amuzantă și excentrică precum animalele pe care le adoptă. Cine sunt ei? Larry, fratele cel mai mare, atât de umflat de importanță cu privire la talentele sale literare, încât nu poate evita să se comporte ca un măgar infatuat; Leslie, englezul tipic, a cărui viață se învârte în jurul armelor și luptelor; Margo, ale cărei interese se concentrează exclusiv în jurul aspectului ei și al tinerilor care rătăcesc în sfera ei de atracție; Gerry, interesat doar să umple domiciliul cu diverse tipuri de animale și Mama, obsedată de ierburi și gătit, care își iubește copiii necondiționat, cu toate excentricitățile lor. Și animalele: Quasimodo, porumbelul care mai târziu s-a dovedit femelă; Țestoasa Ahile care și-a întâlnit moartea tristă la fundul unei fântâni; contingentul de câini - Roger, Widdle, Puke și Dodo - mereu pregătiți pentru un pic de aventură; redutabilii „Magenpies” care fac ravagii cu eforturile literare ale lui Larry; Alecko, pescăruşul prost temperat care, insistă Larry, este un albatros.
Este o plăcere să citești cartea/cărțile lui Gerald Durrell. Acest memoir, când amuzant, când nostalgic, când necuviincios, este un adevărat medicament pentru orice nefericire.
SERIA ,,INSULA ROBOȚILOR’’ de Peter Brown (Editura Arthur, 10+ ani)
Vei mai putea face vreodată parte dintr-o familie, cât timp ești unitatea 7134, singura roboțică supraviețuitoare a unei nave care a eșuat în mijlocul sălbăticiei, pe o insulă uitată la capătul pământului?! Îndoiala macină metalul și așa șubrezit de uragan al lui Roz, care își adună toate puterile computerizate pentru a supraviețui în natură, lângă fauna locală. Primul volum al seriei ,,Insula Roboților’’ este o pledoarie pentru adaptabilitate în circumstanțe potrivnice, pentru respect și responsabilitate în raport cu ecosistemul, însă pe parcurs, lectura reflectă cu intensitate tema familiei și a apartenenței vitale într-o comunitate.
Roz își găsește misiunea pe insulă, luând pe brațul ei aparent dur, dar protector, un pui de gâscă orfan. Conexiunea profundă cu Gălbenel, unul dintre cei mai vulnerabili din specia lui și cu cele mai puține premise de reușită a migrației din toamnă, o determină pe Roz să devină mai mult decât ceea ce este programată să fie. Un robot cu instincte materne.
Capitolele palpitante, dialogurile înduioșătoare sau pline de dinamism, întretăiate de ilustrațiile autorului, vor lăsa cititorului lumina aprinsă pe noptieră mult timp după ora de culcare.