#2 Poveşti în zbor
În aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Păsărilor prin cărți, activităţi creative şi un proiect special
DIN LUMEA DE BASM
***LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU COPII PLEACĂ ÎN LUME
Ne bucurăm să anunțăm o nouă colaborare cu Ministerul Culturii pentru realizarea catalogului de țară al literaturii pentru copii, destinat târgurilor și festivalurilor internaționale de profil.
„A selection of Romanian Children’s Books” pune sub lumina reflectoarelor noutățile autohtone, reunind 50 de volume scrise de autori români pentru copii în ultimii doi ani (autori de proză, autori-ilustratori, creatori de bandă desenată, poeți și dramaturgi), pe categorii de vârstă.
Catalogul a ajuns deja la standul României de la Leipzig Book Fair (27- 30 martie), apoi se pregătește să plece la Bologna Children’s Book Fair (31 martie - 3 aprilie)! Sperăm să fie doar începutul demersului nostru asumat de a face literatura română pentru copii cât mai cunoscută în afara granițelor țării.
Și poeta Carmen Tiderle va fi prezentă la Bologna Children’s Book Fair, unde se va întâlni cu Savannah Entertainment, dezvoltatori de jocuri şi poveşti animate care îşi propun să prezinte copiilor din Europa poezii & poveşti scrise de autori europeni.
***POVEȘTI ÎN ZBOR ÎȘI IA… ZBORUL
De Basm începe proiectul „Povești în zbor”, care înseamnă cinci povești originale despre păsările care trăiesc în orașele noastre. Textele sunt scrise de: Victoria Pătrașcu, Andreea Iatagan, Laura Grünberg, Iulia Iordan și Carmen Tiderle, după o documentare minuțioasă în parcurile din București cu ajutorul Liviei Gyongyosi, membră a Societății Ornitologice Române. Cu ilustrații de Alexia Udriște, poveștile se vor regăsi în trasee ghidate accesibile copiilor și amplasate în Grădina Botanică București.
Poți susține proiectele #debasm prin donații și prin redirecționarea a 3,5 % din impozitul pe venit, completând formularul 230 aici.
***ATELIERE CREATIVE. UNDE NE POŢI ÎNTÂLNI LUNA ACEASTA
5 aprilie, ora 11.00, Palatul Principilor Transilvaniei, ALBA IULIA
Carmen Tiderle va citi cele mai năstrușnice poezii și apoi îi va ajuta pe copii să inventeze alte versuri și rime. Atelierul este organizat de clubul de carte „Cu copiii la povești”. Detalii găsiți aici.
12 aprilie, ora 11.00, Palatul Suțu, BUCUREȘTI
Aiurea-n tramvai, atelier susţinut de Adina Rosetti, bazat pe cartea cu același nume apărută la Ed. Arthur. Pornind de la expresiile din limba română, ne întrecem cu gluma și râdem cu gura până la urechi! Detalii despre participare aici.
(pentru înscrieri şi pentru detalii despre următoarele noastre ateliere, urmăriți paginile de Facebook ale asociației și muzeului).
***POVEȘTI PE SCENĂ ȘI PE ECRANE
5 aprilie, Teatrul Colibri CRAIOVA
BUCĂTĂRIA FAMILIEI BALAUR, după texte de Adina Rosetti din volumul „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? … și alte 10 întrebări fantastice”, a avut premiera pe 20 martie, chiar de Ziua Internațională a Teatrului pentru copii și tineret, la Teatrul Colibri din Craiova. Dramatizare: Ana Cucu – Popescu, regia: Delia Gavlițchi, scenografia: Tomos Tünde, muzica: Adrian Cimpoeșu, cu actorii Oana Stancu și Marin Fagu.
„Spectacolul urmărește joaca dintre părinți și copii și oferă metode de utilizare a ludicului în parenting. Când este ultima dată când te-ai jucat cu copilul tău, din tot sufletul, renunțând la barierele impuse de condiția de adult? Sper ca tot mai multe bucătării să fie pline de făină după acest spectacol.“ (Delia Gavlițchi, regizoare)
Următoarea reprezentație va fi pe 5 aprilie, ora 18.00. Detalii găsiți aici.
6 aprilie, Teatrul pentru copii și tineret Luceafărul IAȘI
Cameleonul Cami pleacă în Tibet, povestea Luminiței Corneanu, poate fi văzută și luna aceasta pe scena Teatrului Luceafărul. Un one-man show plin de construcții mecanice și pop-up, grafică realizată cu ajutorul inteligenței artificiale și video proiecții, toate realizate de Alex Iurașcu. Bilete găsiți aici.
10 aprilie, Teatrul pentru copii și tineret Luceafărul IAȘI
Miko, vulpița friguroasă, povestea scrisă de Andreea Iatagan, este pusă din nou în scenă de Teatrul Luceafărul din Iași. După o primă reprezentație în toamna anului trecut, în cadrul proiectului Basmaventura, actrița Iulia Deloiu Trif îi va da din nou viață micii vulpi polare. Un personaj care le spune copiilor să aibă încredere în ei și în ideilor lor, oricât de năstrușnice ar fi.
Pentru detalii și bilete urmăriți pagina Teatrului Luceafărul și a cafenelei culturale Fika Iași, care începe proiectul „Povești la Fika” prin care aduce teatrul pentru copii și mai aproape de public.
12 și 27 aprilie, Teatrul Stela Popescu și MINA Museum, BUCUREȘTI
LAMPIO ȘI GRĂUNTELE DE LUMINĂ, de Victoria Pătraşcu, este un spectacol
de teatru imersiv care îmbină emoția poveștilor cu tehnologia New Media Art.
Copiii descoperă povestea unui licurici care și-a pierdut lumina și pornește într-o călătorie plină de provocări, magie și prietenie pentru a o regăsi. Este un spectacol despre curaj, perseverență și găsirea chemării interioare, care ne învață că poți străluci doar atunci când faci ceea ce iubești cu adevărat!
Primele reprezentații au fost sold-out, așa că grăbiți-vă să ajungeți la următoarele spectacole. Biletele se găsesc aici.
24 aprilie, Teatrul pentru copii și tineret Luceafărul, IAȘI
Poveste cu un gând strănutat, scrisă de Laura Grünberg, va fi pusă în scenă de actorii Teatrului Luceafărul și se va juca la cafeneaua culturală Fika în cadrul proiectului “Povești la Fika”. Detalii și bilete, aici.
HOȚII DE SUBIECTE, un film după scenariul scriitorului Mihai Mănescu, spune povestea a patru adolescenți, care pentru a-și îndeplini visele, se hotărăsc să facă bani vânzând în mediul online subiectele de la BAC. Sofi vrea să strângă bani pentru a-și plăti facultatea din Elveția, Alex vrea să își construiască propriul studio de înregistrări, Amalia vrea să își impresioneze tatăl senator, iar Tomiță vrea o aventură. Totul merge bine până când toți sunt obligați să înfrunte realitatea din jur și consecințele acțiunilor lor.
Filmul poate fi văzut în mai multe cinematografe din țară, printre care: Cinema City, Cineplexx, Happy Cinema, Cine Gold, Inspire Cinema, Cinema One Brașov și Cinema One Satu Mare, Palace Oradea, Trivale Pitești.
RECOMANDĂRI PENTRU O BIBLIOTECĂ DE BASM
Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită în fiecare an pe 1 aprilie. Vă propunem câteva povești pentru copii de diferite vârste.
PETUNIA de Roger Duvoisin (Editura Portocala Albastră, 4-8 ani)
Petunia este o gâscă, mai fără minte (deh, ca toate gâștele). Lucrurile se schimbă însă când Petunia găsește în iarbă o carte. Pentru că, nu-i așa, cărțile te fac deștept. Cu obiectul prețios sub aripă, Petunia devine brusc „atotștiutoare” și începe să împartă cu generozitate sfaturi animalelor din ogradă. Din nefericire, nu-i de ajuns să „AI” o carte ca să ai și parte. Animalele află asta pe pielea lor atunci când preaînvățata Petunia le spune despre niște artificii că sunt... acadele. Cu penele pârlite, vie și (doar puțin) vătămată, Petunia descoperă, la modul dureros, că interiorul cărții este mai important decât exteriorul ei și că, pentru a deveni mai deștept, ar trebui să-i citești și conținutul.
Scrisă și ilustrată de Roger Duvoisin, autor american de literatură pentru copii, Petunia devine o lecție despre autenticitate și impostură, despre aparență și esență. O lecție importantă, livrată în propoziții simple și cu mult umor.
Cred că pățania Petuniei pune mintea copiilor la lucru. Există ceva mai mult decât o simplă pledoarie pentru carte și cunoaștere. Miezul „tare” al poveștii ne arată că nu-i suficient să ai o bibliotecă în casă ca să te numești intelectual, nu-i de ajuns să te înconjori de obiecte scumpe ca să te numești lider. Îmmm, ce se mai potrivește vremurilor noastre! O găsiți aici.
CARTEA CU APOLODOR de Gellu Naum/Dan Ungureanu (Editura Arthur, 5-10 ani)
O cartea care a străbătut și a încântat generații de cititori. Dacă este încă cineva care nu îl știe pe Apolodor, e musai să facă un drum la bibliotecă sau la librărie ca să îl cunoască. Pe scurt, este un pinguin care locuiește la un circ din Târgul Moșilor, aici, la noi, în București, dar care moare de dorul fraților lui din Labrador.
Încurajat de cămila Suzi, eroul nostru pornește în căutarea fraților pierduți, iar drumul îl poartă de la Capul Nord în Mozambic, din Tunisia până în Statele Unite ale Americii și, mai departe, prin Uruguay, pe râul Mississippi și în St Louis. În călătoria lui, Apolodor întâlnește personaje bune, dar și tâlhari, trece prin aventuri nemaivăzute și învață o grămadă de lucruri. Iar, la final, cum îi șade bine unui adevărat Odiseu, pinguinul nostru se întoarce acasă, la prietenii lui de la circul din Târgul Moșilor.
Deși legenda spune că Gellu Naum nu și-a prea iubit cărțile cu Apolodor, totuși versurile lui minunate, pline de umor și ironie, au ajuns la sufletul și pe buzele copiilor, au stat la baza unor piese de teatru, s-au strecurat în concertele Adei Milea. O găsiți aici.
DESCOPERIM CU APOLODOR, ÎN DELTĂ, PĂSĂRILE-N ZBOR de Florin Bican/Dan Ungureanu (Editura Arthur, 7-10 ani)
Povesteam cum Apolodor a inspirat și alți artiști. Unul dintre ei este scriitorul Florin Bican, care a preluat personajul lui Gellu Naum și l-a trimis mai departe, în alte aventuri. Pe Lună, în lumea furnicilor, pe crestele Carpaților și în Delta Dunării. Nu cred că era cineva mai potrivit pentru această încercare decât Florin Bican, un poet care stăpânește la perfecție registrele de umor și ironie, atât de pe placul copiilor.
Cartea în care Apolodor ajunge în Deltă ne demonstrează încă o dată că povestea, în versuri sau în proză, poate fi un vehicul minunat pentru a transmite informații diverse. Că definițiile, dacă sunt în versuri și au umor, pot fi mai ușor de reținut și mai greu de uitat. Că poți afla lucruri interesante despre pelican, cormoran, egretă, lopătar și pescăraș albastru într-o manieră ludică. Și că, amuzându-se, cititorul nu va mai uita niciodată ce înseamnă o specie, o pasăre migratoare, sedentară sau de pasaj, anvergura aripilor sau ce este un ornitolog: „Ornitologii sunt, se știe, experți în ornitologie - știința care ne explică ce-i pasărea, la o adică.”
Nu v-am spus că e simpatic și ușor. Cartea o găsiți aici.
AVENTURILE LUI ZBURLICI de Mircea Micu/ Sandu Florea/Theodora Florea (Editura Arthur, 7-10 ani)
O carte de benzi desenate care îi va captiva și pe cei mai îndărătnici dintre cititori. Scrise în versuri cu rimă, de către scriitorul Mircea Micu, ilustrate de Sandu Florea, unul dintre cei mai înzestrați autori de bandă desenată români, și colorate de Theodora Florea, benzile desenate au apărut pentru prima dată în revista „Luceafărul copiilor”, la începutul anilor ‘80.
Neatinse, din fericire, de propaganda comunistă, benzile desenate cu aventurile lui Zburlici și-au păstrat prospețimea și au fost retipărite recent de către Editura Arthur în colecția miniGrafic.
Cititorii de azi au, iată, la rândul lor ocazia să-l urmărească pe puiul de vrabie Zburlici în toate aventurile, din cuibul părintesc la conservator, de pe litoral până în țara piticilor sau la școală. Vor sta cu sufletul la gură când motanul Miorlăici va da târcoale copacului în jurul căruia ia Zburlici lecții de zbor și vor râde în hohote când vor citi cum se sustrage puiul de vrabie de la orele de canto. Mulți dintre cititori se vor regăsi în situațiile prin care trec Zburlici și amicul său, puiul de cuc, „cam nătăfleț și hăbăuc”, și vor fi uimiți de ingeniozitatea cu care aceștia vor rezolva problemele cu care se confruntă.
„Aventurile lui Zburlici” este o gură de aer proaspăt și o carte obligatorie pentru iubitorii de benzi desenate. O găsiți aici.
GĂINUȘA CARE VOIA SĂ ZBOARE de Sun-Mi Hwang (Editura Arthur, 12-14 ani)
O fabulă modernă. O alegorie minunată și un bestseller național, cu peste două milioane de exemplare vândute în Coreea de Sud.
Scrisă simplu și cu delicatețe de filigran, povestea găinușei Muguraș emoționează
atât prin stil cât și prin temele importante pe care le abordează: prețul libertății, sacrificiul de sine, urmărirea visului atunci când toate sunt împotriva ta, maternitatea, rolul pe care societatea îl impune mamelor, iubirea părintească, adopția, discriminarea.
Găinușa Muguraș trăiește într-o cușcă de la fermă și este obligată să facă ouă pentru oameni. Dar nici măcar un ou din cele pe care le face nu poartă în el un pui, iar viața din spatele gratiilor este searbădă și monotonă. Dincolo de cușcă însă, alte găini sunt libere, crescute doar pentru frumusețea lor, sunt înconjurate de cocoși, se plimbă în voie și au puișori. Și rațele sunt libere să meargă să se bălăcească la râu, iar dulăul asigură paza ogrăzii.
Sătulă de atâta nedreptate și obsedată de visul de a deveni mamă, Muguraș refuză să mai facă ouă, iar asta îl face pe fermier să o arunce la lada de gunoi. Pe jumătate moartă, Muguraș este salvată de Hoinar, un rățoi sălbatic și reușește să scape și de Nevăstuică, dușmanul care o va urmări până la finalul cărții.
Libertatea câștigată cu greu vine cu un preț, lipsa de siguranță. Dar vine și cu lucruri bune. Muguraș își împlinește visul de a deveni mamă, chiar dacă nu pe căile la care se gândise inițial, ci printr-un ou de rață găsit din întâmplare. Doar că visul împlinit nu îi face lui Muguraș viața mai simplă. Ea nu este acceptată înapoi în ogradă nici de rațe nici de găini.
„Găinușa care voia să zboare” nu este o poveste roză, legată cu fundă de catifea. Are părți triste, unele care pot înspăimânta firile mai sensibile. Este însă o carte care aruncă pe masă teme importante, o carte care le vorbește copiilor despre libertate și despre curajul de a fi diferiți. O găsiți aici.
ALFABETUL CĂLĂTOR de Mihaela Michailov/Oana Ispir (Editura frACTalia, 4-8 ani)
O carte plină de povești. Toate din perspectiva unui porumbel. Nu v-ați dorit niciodată să vedeți lumea prin ochii unei păsări? Oare la ce se uită, oare cum ne vede, oare ce gândește despre noi? Sincer, la ultima întrebare nu mi-aș dori să aflu răspunsul.
Scrisă sub forma unui alfabet narativ, fiecare literă vine cu o poveste. Și fiecare poveste poartă în ea o lecție sau o temă de gândire. Despre sărăcie, despre bogăție, despre familie, despre ajutorul reciproc și grija pe care ar trebui să o avem unii pentru alții.
Deși temele sunt serioase, poveștile sunt scrise „pe limba copiilor” și sunt sprijinite de ilustrațiile minunate ale Oanei Ispir. Împreună, textul și ilustrațiile se transformă într-o fereastră pe care copilul este invitat să privească cu mai multă atenție lumea din jur și să înconjoare cu grijă lucrurile și ființele mici, mai puțin spectaculoase, lipsite de importanță sau efemere. Găsiți cartea aici.
LOCUL DE JOACĂ
Le recunoaşteţi? Sunt păsările cel mai des întâlnite în parcurile şi grădinile din oraşele noastre. Nu-i nimic dacă nu le ştiţi. Le puteţi învăţa folosind această hartă interactivă realizată de Societatea Ornitologică Română, care vă spune exact numele lor. Ba chiar le şi puteţi asculta, trebuie doar să daţi sonorul mai tare!
Acum că ştiţi cum arată păsările din jurul vostru şi ştiţi exact cum cântă fiecare, faceţi o plimbare prin parc! O să vă facă plăcere să le recunoaşteţi după penaj sau după triluri. Care e pasărea voastră preferată? Credeţi că puteţi scrie o scurtă poveste în care ea să fie personajul principal? Ce nume ar avea?
Dacă vă place să desenaţi, puneţi pe hârtie câteva dintre pasările pe care le-aţi văzut în parc! Vă puteţi inspira de la Alexia Udrişte, o artistă îndrăgostită de păsări, care a ilustrat multe cărţi pentru copii.
Ce ar fi să transformaţi camera voastră într-o grădină plină de păsări? Am găsit aici pentru voi mai multe modele pe care le puteţi realiza singuri din hârtie colorată, cu foarfecă şi puţin lipici.
CINEMATECA DE BASM
FLOW, O PISICĂ FĂRĂ GRIJĂ. În sala de cinema, ne lăsăm ,,purtați de val’’ alături de felina solitară, neagră, cu ochi galbeni și expresivi, după un potop de proporții. Constrânși să ne refugiem pe o barcă, privim cum se scufundă lumea pe care o știam. Ca o arcă a lui Noe, barca devine colacul de salvare pentru o pisicuță a pădurii, Flow, un capibara, un lemur, un golden retriever și o pasăre. Cei cinci traversează apele împreună, încercând să se înțeleagă, în ciuda diferențelor stridente dintre ei, și să se adapteze unui mediu care se regenerează după distrugerile ireversibile cauzate de oameni.
Multipremiata animație cu elemente suprarealiste surprinde prin inexistența dialogului, jucându-și cartea ,,a înțelege dincolo de cuvinte’’, cu peisaje mistice, cu sunete ce imită perfect animalele variate, fapt ce întărește convingerea micuțului cinefil că limbajul empatiei este universal.
Dacă sunt pe aici persoane ceva mai superstițioase, pisica Flow nu ne aduce ghinion, ci o poveste în 90 de minute despre supraviețuire, firescul naturii și al acceptării individualității fiecăruia.
CONVERSAŢIE DE BASM cu Livia Gyongyiosi
Livia este birdwatcher și membră Societății Ornitologice Române. Este totodată omul care a deschis uși și ferestre scriitoarelor De Basm către lumea păsărilor și asigurând acuratețea științifică a informațiilor care ajung la copii în proiectul „Povești în zbor”.
1. Dragă Livia, trăim într-un oraș mare, fără multe spații verzi, cu prea multe mașini, prea mult zgomot, prea multe betoane, cu prea multe gunoaie. Alături de noi, miraculos, trăiesc păsări. Ce ne poți spune despre păsările din București, despre cum e viața lor și care sunt lucrurile bune pe care le aduce prezența lor în oraș?
Sunt surprinzător de multe specii de păsări sălbatice pe care le poți vedea în București. Observațiile înregistrate în Ornitodata, aplicația de monitorizare a Societății Ornitologice Române, arată că 238 de specii pot fi văzute pe parcursul anului în parcurile și pe cerul Capitalei. Asta înseamnă cam jumătate din păsările ce pot fi văzute în România.
Sunt atât de multe pentru că orașul și împrejurimile lui oferă mai multe tipuri de habitat: cartierele de blocuri care înlocuiesc stâncăriile, lacuri, stufăriș, câmp și petice de pădure.
Păsările sunt unul dintre cei mai ușor de citit indicatori ai calității aerului și apei. Observarea lor îi ajută pe oamenii de știință să vadă la timp dacă mediul în care trăim este sănătos. Nu doar varietatea speciilor contează, ci și numărul de păsări observate pentru fiecare dintre ele. Care poate fi în scădere sau nu.
Tot păsările ne fac gratuit servicii de dezinsecție. Pentru că multe specii se hrănesc sau își cresc puii cu insecte, țin sub control numărul acestora. De exemplu, i-am putea mulțumi pițigoiului mare că ne scapă de zeci de mii de țânțari pe sezon, fără să ceară plată sau să pulverizeze substanțe otrăvitoare în aer și apă. Dacă nu ar exista păsările, copacii s-ar îmbolnăvi mai repede, și multe alte plante ar fi mâncate de omizi înainte să poată crește.
2. Crezi că este important ca tinerii și copiii să afle mai multe despre aceste păsări? Ce ar aduce bun în viața lor?
Birdwatchingul – observarea păsărilor sălbatice – este o pasiune care te scoate din casă și te ajută să înțelegi mai bine natura. Cunoști oameni foarte diferiți ca pregătire profesională și vârstă, dar cu aceeași pasiune, lucru care te obișnuiește să comunici și să-ți faci prieteni mai ușor.
Învățarea caracterelor de identificare pentru sute de specii și a denumirilor lor științifice antrenează memoria. Observarea în sine a păsărilor, ca să le înțelegi modul de viață, crește atenția la detalii. Este și foarte relaxant să petreci câteva ore în parc sau orice alt loc verde din oraș, atent la sunete, culori, mișcări.
Interviul integral poate fi citit AICI.
LISTA SIMONEI
În fiecare lună, câte un autor #debasm îți prezintă cinci dintre poveștile pentru copii preferate: cele pe care le-a iubit în copilărie, la care se întoarce mereu, care l-au influențat într-un fel sau descoperiri mai târzii, dar la fel de valoroase.
Luna aceasta, propunerile vin de la Simona Epure:
O casă mai mică decȃt o cutie de Julia Donaldson (3+) – o parabolă potrivită pentru toate vȃrstele.
Unde fugim de acasă? de Marin Sorescu (7+) – pentru că puterea imaginaţiei nu are limite.
Omul de zăpadă care voia să întȃlnească soarele de Matei Vişniec (7+) – o carte sensibilă şi plină de simboluri, despre ciclicitatea vieţii.
Cotoi cu pălărioi de Dr. Seuss (5+) – are un farmec aparte şi o regulă simplă, să te scape de plictiseală.
Ăsta-i al meu! de Michel van Zeveren (3+) – pentru concizia povestirii, pentru că se poate citi pe nivele de lectură şi, nu în ultimul rȃnd, pentru ilustraţiile realizate tot de autor.
***Au contribuit la această ediție scriitoarele: ADINA ROSETTI, VICTORIA PĂTRAȘCU, CRISTINA BEATRICE PREDA, SIMONA EPURE, ANDREEA IATAGAN.
***Ilustrații: Adelina Butnaru.
Până luna viitoare, vă salutăm și vă mulțumim că faceți parte din lumea De Basm.